Vliegtuigje vouwen

Geschiedenis

Een papieren vliegtuigje is een object gelijkend op een vliegtuig dat is gevouwen uit papier. Het kan worden gezien als vorm van origami, maar het wordt ook veel gevouwen door scholieren. Doorgaans worden papieren vliegtuigjes 'gelanceerd' door ze weg te gooien, terwijl sommige modellen beter door een katapult afgeschoten kunnen worden.

Mogelijk werden al rond het begin van de jaartelling in China op vliegtuigen gelijkende vormen gevouwen, aangezien men in het oude China ook vliegers kende. De eerste papieren vliegtuigjes waarvan werkelijk bewijs is, zijn in 1930 gevouwen door Jack Northrop, mede grondlegger van Lockheed. Hij vouwde vliegtuigjes om ideeën op te doen voor ontwerpen van echte vliegtuigen.

Er bestaat onenigheid over het beste modelvliegtuigje. Een belangrijk punt van discussie is of een vliegtuigje een staart nodig heeft of niet. Het meest bekende model is een simpele pijl, die gevouwen wordt door eerst een vel papier in de lengte te vouwen, en vervolgens de hoeken twee keer om te vouwen. De huidige wereldrecordhouder is Ken Blackburn, die in 1998 een vliegtuigje vouwde dat 27,6 seconden lang in de lucht bleef.